måndag 8 mars 2021

Rökig hamburgare med baconröra och Karamelliserad bacon

Kände jag för hamburgare igår. 

Söndag och vilodagen igår gjorde jag, gubben och dottern hamburgare. Karamelliserad bacon med kanel och farinsocker och baconröra blev tillbehören till vår rökiga hamburgare. 


Dotterns hamburgare plockade vi bort liqued smoke, parmesanost och vitlök efter hennes önskemål. Hon älskade burgaren. Så lite ketchup istället för baconröra så gjorde det susen i hennes burgare och blev gott enligt henne.  


Så idag blir det rester och hamburgare igen till lunch, smarrigt.






Ingredienser:

500 gram högrevfärs

1 klick smör att steka i 

4 matskedar ströbröd 

1 liten gul lök 

2 teskedar liquid smoke  

1 matsked honung 

1 1/2 dl finriven parmesan 

2 matskedar mjölk

2 kryddmåttått salt 

Nymald svartpeppar 

2 tsk torkad timjan  

1 msk kalvfond, koncentrerad

1-2 st vitlöksklyfor

1 ägg 


Baconröra

1 pkt knaperstekt bacon

3 msk rostad lök

1 finhackad rödlök

1 liten burk majs

1 dl creme fraiche

50 gram philadelfiaost (½ pkt)

1/2 tsk sambal oelek

ev svartpeppar


Gör så här:

  1. Stek bacon knaperstekt. 
  2. Hacka rödlök. 
  3. Öppna majsen och häll ut spadet. 
  4. Blanda ihop allt i bunke. 
  5. Klart

Karamelliserad bacon 

1 pkt bacon 

1 tsk finmalen kanel 

1 tskFarinsocker  


Tillbehör:

Hamburgarebröd   

Karamelliserad bacon

Tomat

Sallad 


Gör så här

  1. Blanda samman ägg tillsammans ströbröd, salt, peppar, timjan, honung, pressad vitlök, mjölk, kalvfond, svartpeppar och liquid smoke i en bunke och låt stå och svälla 10 minuter. Under tiden ströbrödet sväller så hackar du löken så fint du kan och fräser den i smör så den blir riktigt mjuk. Den ska inte få någon färg bara svettas lite. Låt löken svalna och häll sedan ner den i din blandning. 
  2. Finriv parmesan och blanda ner den i stöbrödsblandningen. Blanda i högrevfärsen och rör om ordentligt.
  3. Fördela din köttblandning till antal burgare ni önskar och forma dem till önskad storlek. 
  4. När köttet är stekt så steker du bacon så dom blir knaperstekta tillsätt kanel och farinsocker så att de blir söta och karamelliserade. 
  5. Servera med hamburgarebröd. Lägg till dina favorittillbehör och njut! 

Inga kommentarer:

Skriv ut