tisdag 10 juli 2012

Muhammara


Muhammara (kryddig paprikaröra) blev min favorit på Libanesiska buffen :-). Denna gillade jag att dippa libabröd i och Libanesiska köttbullar i.
3 röda paprikor
65 g cashewnötter, råa
65 g valnötter, råa
1 tsk hel spiskummin
1 rejäl vitlöksklyfta
1/2 tsk chili
1/4 tsk rökt salt (eller vanligt salt)
1/2 citron, pressad
1 msk  balsamvinäger

Skär runt paprikornas skaft, och dra ut kärnhusen. Skaka av dem så du får ut alla frön. Grilla paprikorna i ugnen (eller ute) på 225°C i ca 30 minuter, tills skalet blivit svart här och där. Vänd dem ofta, så de blir jämnt grillade. Lägg dem sedan i en skål och täck med plastfolie i ca 5 minuter, så blir de lätta att skala. Dra sen av skalen, det är lättaste medans paprikorna fortfarande är lite varma. (Men bränn dig inte.) Låt svalna.
Om man inte orkar/vill grilla egna paprikor i ugnen, så kan man köpa färdigt grillade på burk, det funkar lika bra tycker jag.

Rosta cashewnötter, valnötter och spiskummin i en torr panna tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta. Låt svalna.

Kör sedan alla ingredienser tillsammans i matberedare eller mixa med stavmixer. 

Smaka av, och tillsätt ev. lite mer kryddor.

Muhammaran går bra att frysa, och gör den gärna en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas.

Är den röda röran på bilden. Ett måste om du ska göra och äta Libanesiskt, supergott!

Inga kommentarer:

Skriv ut