En kall sommarsoppa passar utmärkt till sommarens hetta dagar då man vill ha en kall lunch och svalka strupen med. Gazpacho är en spansk kall soppa som är gjord på råa grönsaker.
Ingredienser:
Beräknat för 8 portioner
6 st |
mogna kvisttomater |
2 st |
gurkor, skalade |
1 st |
röd paprika |
1/2 st |
grön paprika |
2 st |
schalottenlökar |
2 klyfta(or) |
vitlök |
4 |
skivor vitt färskt bröd |
3 dl |
tomatjuice |
2 msk |
rödvinsvinäger |
0,5 dl |
olivolja |
1/2 dl |
färsk plockad koriander |
|
salt och peppar |
1 msk |
citronsaft |
|
socker (kan
uteslutas) |
|
|
|
Skär ner alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en bunke. Skär löken och
vitlöken i tunna skivor och blanda dem med grönsakerna. Smula ner brödet i
bunken och häll på tomatjuice, rödvinsvinäger och olivolja.
Tillsätt koriandern och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Låt
det hela marineras i 1-2 timmar.
Mixa sedan soppan så slät som möjligt och smaksätt med salt, peppar och
eventuellt en gnutta socker. Servera gazpachon kall, gärna med vitlöksbröd och
skaldjur till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar