torsdag 21 juni 2012

Gazpacho

En kall sommarsoppa passar utmärkt till sommarens hetta dagar då man vill ha en kall lunch och svalka strupen med. Gazpacho är en spansk kall soppa som är gjord på råa grönsaker.
 
Ingredienser:
 
Beräknat för 8 portioner

6 st
mogna kvisttomater
2 st gurkor, skalade
1 st röd paprika
1/2 st grön paprika
2 st schalottenlökar
2 klyfta(or) vitlök
4 skivor vitt färskt bröd
3 dl tomatjuice
2 msk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1/2 dl färsk plockad koriander
salt och peppar
1 msk citronsaft
socker (kan uteslutas)
Gör så här:
Skär ner alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en bunke. Skär löken och vitlöken i tunna skivor och blanda dem med grönsakerna. Smula ner brödet i bunken och häll på tomatjuice, rödvinsvinäger och olivolja.
Tillsätt koriandern och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Låt det hela marineras i 1-2 timmar.
Mixa sedan soppan så slät som möjligt och smaksätt med salt, peppar och eventuellt en gnutta socker. Servera gazpachon kall, gärna med vitlöksbröd och skaldjur till.


Inga kommentarer:

Skriv ut