Ingredienser:
50 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 6 dl vetemjöl (360g)
Pensling:
1 uppvispat ägg
Garnering:
vallmofrö
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite degvätskan. Tillsätt resteresten av degvätskan, salt och socker.
2. Arbeta in det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsättmer mjöl om degen är kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 30 minuter.
3. Dela degen i små bitar och och rulla antingen till längder eller rosenbröd. . Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta ca 20 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader.Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Gräddadem mitt i ugnen 5-8 minuter tills de fått fin färg. Låt bröden svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar