Hej på er denna fredag. Idag ska det bli lite indiskt som står på kvällsmenyn när min man tittar in genom dörren och är hungrig efter en lång dag på jobbet. Dessa måste ni bara göra var var bäst i alla kategorier. Dessa äter du sedan med olika dipper jag hade dessa till två olika raita, och grön chutney.
Fyllning
5 potatisar (ca 450 g)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk mald kanel
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk garam masala
1/2 tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
2 1/2 dl vatten
1 kruka koriander
2 msk pressad citron
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Fritering
1 literfrityrolja
Tillbehör:
Dippsåser
Naanbröd
Gör så här:
1. Tina degen. Skala och tärna potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Fräs kryddorna i olja i en wok eller stekpanna. Tillsätt potatis, lök och vitlök och fräs ca 3 min. Häll på vattnet och låt småputtra utan lock tills potatisen är mjuk och vätskan ångat bort, ca 15 min.
3. Grovhacka koriandern och rör ner i pannan tillsammans med citronsaft. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.
4. Skär bort ca 1/3 på varje degbit så att de blir rektangulära. Pensla med vatten runt om kanterna. Lägg 1/2 dl fyllning på varje degark. Vik ihop till trekantiga paket och ”limma” ihop dem med vatten. Lägg trekanterna undan för undan under en fuktig handduk.
5. Fritering: Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera knytena gyllenbruna och knapriga, ca 4 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera samosas nyfriterade tillsammans med dipsåserna.
Grön Chutney
Smarrig liten dipsås.
Du behöver:
1 dl (200 g) hackad koriander blad (eller 150 g koriander blad och 50 g
myntablad - Tvätta mynta och löv koriander och tappa ut vatten ordentligt)
1 lök, hackad
2 tsk citronsaft
2 grön chili
1/2 tsk salt (eller efter smak)
1/2 tsk socker (eller efter smak)
1/2 - tums bit ingefära
Gör så här:
Gör en tjock pasta av ovanstående beståndsdelar i en bländare med mycket
lite vatten. Om du behöver tjocka chutney, lägg inte mer vatten under
slipning (eller du kan justera konsistensen med 2 till 3 msk vatten).
Servera med grillade naanbröd eller samosas.
Raita
För 4 personer.
God dippsås till indisk mat.
Ingredienser:
1 dl yoghurt naturell
2 msk färsk mynta
½ vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
Cayennepeppar efter smak
Salt efter smak
2 msk färsk mynta
½ vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
Cayennepeppar efter smak
Salt efter smak
Mixa myntan och vitlöken med limesaften, salta och peppra sparsamt. Häll
över yoghurten och blanda.
Myntasmaken passar bra till nästan alla typer av lammrätter. Försök att undvika torkad mynta i den här såsen, torkad mynta kan smaka tandkräm, en oönskad smakupplevelse.
Myntasmaken passar bra till nästan alla typer av lammrätter. Försök att undvika torkad mynta i den här såsen, torkad mynta kan smaka tandkräm, en oönskad smakupplevelse.
Antal portioner: 4
Ingredienser:
2.5 dl turkisk yoghurt 10%
0.5 dl hackad färsk mynta
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
0.3 st gurka
salt
peppar
ev vatten
1 kommentar:
Är vinnaren av lakritsen utsedd? Hittade ingen info om den
Skicka en kommentar