Långkok till middag idag. Min man har mycket att göra på jobbet nu så här hemma är det jag som får stå för matlagningen och idag har jag gått loss på en gryta som ska koka hela en timma. En god älggryta, jag hade ingen älg hemma så det fick bli grytbitar istället men det funkade hur bra som helst det också. Blev inte alls dumt om man frågar kocken och min älskling ;-)
4-6 personer
Tid ca 1 timma och 30 minuter
Ingredienser:
800 g älgkött
1 paket bacon
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
4 dl rödvin
½ dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk soya
3 dl grädde
10-12 mandelpotatisar
300 g kantareller eller annan svamp
150 g gorgonzola
2 dl matlagningsssgrädde
200 g frysta björnbär
Salt och peppar
Timjan
Smör till stekning
Gör så här:
Putsa och skär köttet i lagom stora bitar och stek dom gyllenbruna tills dom börjar få lite färg i lite smör. Strimla bacon och stek så det blir knaperstekt i en stekpanna och låt rinna av på håshållspapper. Lägg i det i grytan tillsammans med köttet. Finhacka lök och vitlök och tillsätt schalottenlök och vitlök i kött och bacongrytan låt fräsa lite till. Strö över timjan och häll i soja, vatten, rödvin, kalvfond och blanda runt. Låt sjuda nu under lock i cirka 1 timme. Halvera och koka potatisen separat i en kastrull. Stek svampen gyllenbrun i lite smör och salta och peppra. Dags att blanda ner den i grytan tillsammans med gorgonzola, grädden och den kokta potatisen. Smaka ev av igen med lite salt och peppar. Låt allt bli varmt och avsluta med att lägga på de tinade björnbären och strö över färsk timjan.
Dags att servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar