lördag 1 september 2012

Rödvinssås



En god rödvinssås som lyfter vilken nötköttbit som helst. Detta är en bra hemvariant som kanske inte är så dum att göra och bjuda dina nära och kära på med en fin köttbit och lite klyftpotatis eller potatisgratäng. Denna har blivit väldigt populär här hos oss och bland våra bekanta som vi bjudit den på. Tänk på att den tar en stund att koka ner.


Ingredienser:
Rödvinssås
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Servera till
valfri köttbit och valfri potatis variant (Kör på det du tycker bäst om tex klyftpotatis, potatisgratäng, hasselbackspotatis eller varför inte gammal hederlig kokt potatis. Varianterna är många.)

Tillagning:

1. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Servera t ex grillad oxfilé till rödvinssåsen.

Inga kommentarer:

Skriv ut