Gravad är så mycket godare än köpt gravad lax. Måste bara göras om du ännu inte gjort. Är hur enkelt som helst t.o.m för världens nybörjare i köket så är det svårt att misslyckas.
1 kg laxfilé (mittenbiten) med skinn (fjällad)
knappt 1 dl socker
0,5 dl salt
1 msk hel vitpeppar
1 kruka dill
Torka av laxen. Mortla vitpeppar och blanda med salt och socker. Gnid in detta i fisken och lägg i en form. Grovhacka dill (med skaften) och strö över fisken. Plasta in och låt stå i kylskåp 2-3 dygn, vänd fisken ett par gånger under tiden.
Parasiter i rå lax?
Livsmedelsverket rekommenderar att all fisk bör frysas 3 dygn innan den gravas, så att eventuella parasiter avdödas (läs mer här). Fiskhandlaren däremot säger ju som bekant ofta i vår fisk finns det inga parasiter. Är det sant? Tja, odlad fisk (uppfödd på pellets) bör inte innehålla några parasiter och nu äter vi ju mestadels odlad lax och inte viltfångad. Men om man nu gör det, eller känner sig det minsta orolig så är det klart att man ska frysa sin lax. Jag fryser alltid min lax 3 dygn innan gravning för att va på den säkra sidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar