Idag ska jag och Jörgen baka bröd tillsammans. Hittade ett bröd med soltorkade tomater i. Detta såg jag som ett tecken på att det var hög tid att få lite bröd gjort här hemma och slänga in i frysen. Det har blivit väldigt tomt i frysen på bröd så bröd ska här bakas ikväll i stora lass. Eller stora och stora det blir 2 bröd i alla fall. Då är det hög tid att sätta igång om nån timma.
Ingredienser:
15 mjuka soltorkade tomater i olja
50 g jäst
2 rågade tsk salt
2 msk honung
5 dl ljummet vatten
2 dl tjock grekisk- eller turkisk yoghurt
2 msk olivolja eller olja från tomaterna
2 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl
Gör så här:
* Klipp eller skär tomaterna i tunna strimlor, lägg åt sidan.
* Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå på hälften av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt yoghurt, olja och grahamsmjöl. Rör om ordentligt. Häll i resten av vattnet, tomaterna och vetemjölet.
* Arbeta ihop till en deg och låt den jäsa under handduk i 1 timme.
* Värm ugnen till 250 grader. Strö lite vetemjöl på bakbordet och tippa ur degen. Knåda igenom degen med lätta tag. Forma ett enda stort bröd (eller två mindre) och lägg på plåt med bakplåtspapper.
* Skåra brödet med en vass kniv. Jäs i 30 minuter.
* Grädda i ugn 250 grader i 10-12 minuter. Sänk därefter temperaturen till 160 grader och grädda i ytterligare 1 timma och 10 minuter (eller i 45 minuter om du gör två mindre bröd).
* Låt brödet svalna under handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar