onsdag 11 juli 2012

Libanesiska köttbullar


De här kryddiga köttbullarna finns ofta på menyn i Libanon. Ljuvliga både som aptitretare, förrätt eller huvudrätt. Hade önskat vi hade gjort dubbelsats för dom hade en strykande åtkomst. Mumsiga som sjutton vill jag säga. 

4 personer

Ingredienser:

2 gula lökar
½ knippe mynta
½ knippe persilja
700 g nötfärs
Salt
Svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
½ tsk mald nejlika
4 tsk pinjenötter
1 litet huvud isbergssallad
1 citron
4 msk olivolja
1½ dl naturell yoghurt eller grekisk yoghurt

Gör så här:

Skala lökarna och riv dem fint. Skölj myntan och persiljan och ta av bladen från kvistarna. Torka bladen torra i en handduk och hacka eller klipp bladen fint.

Lägg nötfärsen i en skål, salta och peppra. Tillsätt mynta, persilja, spiskummin och nejlika. Blanda väl till en slät köttfärssmet. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllene och låt dem svalna.

Tillsätt pinjenötterna till köttfärssmeten och blanda väl. Täck över och låt vila 30 minuter i kylen så att smakerna blandas. Skölj salladen och citronen väl. Skär citronen i åtta klyftor.

Rulla tolv stora köttbullar av smeten. Hetta upp oljan i en stekpanna på hög värme. Bryn köttbullarna runtom. Sänk värmen och stek 10-15 minuter tills de är genomstekta. Vänd dem med en gaffel då och då. Lägg köttbullarna på hushållspapper.

Salta och peppra yoghurten. Riv salladen i bitar och lägg den på ett fat. Lägg köttbullarna, kalla eller varma, på salladen. Garnera med citronklyftorna och servera med yoghurten.

Inga kommentarer:

Skriv ut