tisdag 10 juli 2012

Sambosek eller fatayer


Dessa piroger kan antingen fyllas med nötfärs eller spenat. Eller varför inte göra en dubbelsats och göra båda två i ett nafs. Smarriga som bara den läskar i munnen bara jag tänker på dom.
Ingredienser

Deg:
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk torrjäst
1 msk smör
1 ägg
1 msk matolja
1–2 dl vatten

Köttfyllning:
200 g nötfärs
2 stora gula lökar
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk Beirut Cafés kryddblandning 
½ tsk paprikapulver

Spenatfyllning:
200 g färsk spenat
2 gula lökar
½ msk salt
½ msk citronsyra
½ dl olivolja
½ msk sumak
½ tsk paprikapulver

Till fritering:
1 liter oljaGör så här

1. Blanda vetemjöl, salt, socker och torrjäst i en bunke. Smält smör, rör ner i mjölblandning och tillsätt ägg och olja.

2. Arbeta degen för hand eller med degkrokar och tillsätt vatten tills degen blir slät.

3. Lägg degen i en plastpåse och förslut den. Låt jäsa i 15 minuter. Du kan förvara degen i kylen tills det är dags att göra pirogerna. Ta ut den i rumstemperatur innan du börjar tillagningen.

4. Gör någon av fyllningarna.
Nötfärsfyllningen: Finhacka lök och bryn den i smör tills den fått färg. Blanda ner köttfärs och tillsätt kryddor. Låt fyllningen svalna.
Spenatfyllningen: Skölj och finhacka spenaten. Låt den torka på en handduk över natten. Degen är känslig för vätska och går lätt sönder om smeten är för blöt. Blanda spenaten med finhackad lök, salt, citronsyra, sumak, olivolja och paprikapulver.

5. Kavla ut degen tunt. Ta ut cirklar som är 5–10 centimeter i diameter med ett glas eller en assiett som mått. Klicka ut cirka 1 matsked fyllning på varje rundel. Vik upp kanterna och nyp ihop dem från tre håll så att pirogen blir trekantig.

6. Hetta upp oljan till fritering till 180 grader. Fritera i 4–5 minuter. Det går också bra att grädda i 10 minuter i 250-gradig ugnsvärme. Servera pirogerna med sallad.

1 kommentar:

Vardaxlyx sa...

Ser kanon gott ut =)
Kramkram

Skriv ut