Ingredienser:
1 kg rostade
skal med 2-3 tsk liquid smoke
6 dl skaldjursfond
1
purjolök
2
chalottenlökar
2 tomatpure
3 dl
torrt vin
2 dl creme
fraiche
1 dl grädde
4-5 droppar tabasco
1 st
lagerblad
1-2 krm cayennpeppar
1 msk dillfrö
Salt
Gör så här:
1. Lägg ca 1 kg räkskal, på ett rejält ark dubbelvikt ugnsfolie.
Häll över 2-3 tsk liquid smoke. Blanda och vik ihop noga. Rosta räkskalen i mitt i ugnen i 175 grader tills skalen är
torra och spröda, cirka 30 minuter. Lägg skalen i en kastrull och häll på kallt
vatten ca 3 liter. Lägg i lagerbladen.
Koka upp och koka 15 minuter under lock. Sila spadet ner i
en bunke. Koka in tills det kvarstår 1/3. Vips så har du din egen skaldjursfond. Plocka ur lagerbladen.
2. Fräs ihop lök, tabasco, skal och kryddor i olja 5 min utan att
ge färg tillsätt skalen av räkorna och tomatpure, hummerfond och skaldjursfond, sjud 2 – 4
min på låg värme och tillsätt vin, och sjud i 20 min. Låt stå i
kastrull 1 timma.
3. Koka
ihop med creme fraichen och grädde. Smaka av med salt och peppar och dillfrö.
4. Mixa
innan servering och häll upp i skålar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar