söndag 30 december 2012

Langos, en ungersk specialitet.

Fattigmans mat men väldig gott. Finns ofta att köpa på marknader men är hur enkelt som helst att göra själv bara du har en fritös. Jag gjorde detta igår och serverade med vitlöksolja, rödlök, gräddfil, riven ost och knaperstekt bacon. Men du kan servera med vad du gillar bäst går att variera i det oändliga.

Men den klassiska langosen som du köper på marknader har ofta bara tillbehören rödlök, ost och gräddfil men hemma kan man ju slänga på vad man själv gillar. Kolla under tillbehör lite längre ner i inlägget där det finns några tips på vad du kan lägga på din langos. Mmm det är så gott att jag vill ha en idag med men idag ska det bli pasta carbonara med julskinka i så det får bli en annan dag :-)Ingredienser:
ca 6 st

DEG:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen

VITLÖKSOLJA:
4 stora vitlöksklyftor1 dl solrosolja eller annan neutral olja

Tips på FYLLNING:
3 dl gräddfil
1 rödlök
100 g röd eller svart stenbitsrom
räkor
bacon
skinka
riven ost

Tips 2:
Smaksätt gräddfilen med pressad vitlök och lite salt.

Gör så här:
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden 10 minuter. Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen. Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom.

Inga kommentarer:

Skriv ut