tisdag 7 augusti 2012

Västerbottenspaj


Kräftsäsong nu och på lördag ska vi ha vår kräftskiva för kompisarna som vanligt och blir då alltid denna västerbottenspajen.
Kräftor och västerbottenost hör ihop. Grädda en stor paj eller gör små portionspajer. Jag gjorde två stora till våra glupska gäster. Pajen är även god som liten förrätt även när det inte är kräftsäsong.

Antal portioner: 8
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g kylskåpskallt smör
1 msk iskallt vatten
400 g riven västerbotten ost
4 ägg
4 dl standardmjölk
1 dl grädde
salt och malen svartpeppar

Till servering:
1 burk kräftsjärtar i lag
1 tomat
1/4 purjolök
rucolablad
2 tsk pressad citronsaft

Gör så här:
1. Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet och häll sedan på äggstanningen.3. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt pajen kallna helt innan den skärs i bitar. Låt kräfstjärtarna rinna av i durkslag. Skär tomaten i klyftor. Ansa purjolöken och strimla den snett. Blanda kräftsjärtar, purjo och rucolablad. Pressa över citronsaft och fördela på assietter. Skär upp pajen och servera till kräftstjärtarna
Bilden lånade jag från recept.nu pga av att jag glömt att foto pajen.

Inga kommentarer:

Skriv ut