fredag 13 januari 2012

Fylld långfranska med köttfärs i ugn

 

Här rusar fredagen den 13:e förbi med en väldans fart , måste hitta en ny och god fredagsrätt. Billig men ändå som känns lite lyxig. Satt här och funderade på om man skulle göra en fylld långfranska med köttfärs vad tros om det?  :-) 
Fint väder har vi i alla fall idag solen skiner och jag har varit ute och gått en långpromenad i vintervädret eller känns mer som vårväder idag. Fick riktiga vårkänslor denna fredag. Härligt! :-)
 Smidig rätt som går att förnya i det oändliga bara fantasin som sätter gränser, men det har vi väl gott om eller? :-)
Snabblagad ,  serveras med  ruccolasallad, körsbärstomater och god kall sås :

Du behöver:
1 långfranska
1 kilo köttfärs
1 gul lök
1 paprika röd eller gul
smör
1 burk med krossad tomat
1/2 dl chilisås ( mer eller mindre )
2 pressade vitlökar
färsk timjan
Salt och peppar

Mozzarella till gratinering.

Till såsen Till denna rätten så gör jag en jättelätt och god kall sås på :
gräddfil / turkisk yougurt
Chilisås
och lite salt

låt stå i kylskåp i cirka en halvtimma innan servering.

Gör så här :
Skär ett snitt i långfranskan, men spara någon cm på varje sida.
Gröp ur det mesta av brödet, och lägg det åt sidan. ( kan behövas senare )
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Värm upp en kastrull med smör och bryn löken mjuk.
Bryn färsen klar, och pressa ner vitlöken.
Rör ner krossade tomater, chilisås och färsktimjan och låt småputtra en stund.
Köttfärsröran ska vara ganska stum, och tycker du att den är för lös, smula ner brödet till du får en bra köttfärsfyllning.
Fördela sedan köttfärsfyllningen i brödet, och skiva mozzarellan lägg över brödet och gratinera tills långfranskan och osten fått en fin färg.

Servera tillsammans med ruccolasallad,
körsbärstomater och kall sås.











Inga kommentarer:

Skriv ut