torsdag 8 december 2011

Regn­båg­ska­ka


Denna mjuka kakan tar mig tillbaks till mina barndomsjular då min pappa alltid gjorde denna goda regnbågskakan varje år. Nu har jag fört vidare traditionen till min man och hans familj som varje år får en smak bit av denna på julafton. Bild lånad från Allt om mat!

Ugnstemperatur: 175 grader.
1 kaka                           
Ingredienser:                           

4 st ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
125 g margarin
0,75 dl mjölk
0,75 dl vatten                    
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
matfett och ströbröd, till formarna
smör, rumstempererat                   

250 g forsocker
2,5 dl vaniljsocker
2 msk röd och grön karamellfärg
                                           
Tillagning:
Ugnstemperatur: 175 grader.
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Smält margarinet och tillsätt vatten och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner allt i äggblandningen och häll över hälften av smeten i en annan
skål.
3. Blanda ner kakao i ena smeten och vaniljsocker i den andra.
4. Smörj och bröa två avlånga 1-liters formar. Häll smeten i varsin form och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i 30–40 minuter. Känn efter med baksticka om kakorna är färdiggräddade. Låt svalna i formarna.
5. Rör ner florsocker och vaniljsocker i smöret och dela sedan smörkrämen på hälften. Blanda ner grön karamellfärg i den ena häften och röd i den andra.
6. Dela kakorna i tre delar på längden så att du får tre ljusa skivor och tre bruna. Det går enklast om kakan är riktigt kall eller fått ligga i frysen en stund.
7. Bred ut rosa smörkräm på den bruna underdelen och lägg på den ljusa mittbiten. Bred slutligen på grön smörkräm på den bruna överdelen och lägg
överst. Lägg tillbaka i formen.
8. Upprepa samma procedur, fast tvärtom, med de kakdelar som finns kvar och lägg i den andra formen. Frys in eller förvara i kylen tills servering.
9. Det går lättare att skära kakan i skivor om kakan är lite kall, då flyter smörkrämen inte ut på kanterna. Eventuellt kan man innan servering glasera kakorna med en glasyr gjord på 2 dl florsocker och cirka 1 msk vatten.

Inga kommentarer:

Skriv ut