tisdag 15 november 2011

Brödbak, Foccacia

Idag håller jag på att baka bröd. Har två bröddegar på G som håller på att jäsa. Detta är en stor favorit hos mig, och det är väldigt uppskattat i min lilla familj som består av mig och min underbara man. Så överaska den du tycker om med nybakat bröd redan idag. Min mans favorit är den med parmesanost.

Foccacia på 6 olika sätt
Jag älskar det här Italienska brödet. Det går snabbt att göra och det är enkelt och supergott. Du kan smaksätta brödet på otroligt många sätt. Perfekt när du får oväntat besök.
Förberedelsetid:
20 min
Tillagningstid: 10 min
Färdigt på: 1 tim 35 min

Grundrecept:
2 Bröd
Ingredienser:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst3 dl ljummet vatten
½ dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt7-8 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och ut bakning.1. Smula jästen i en bunke och vispa ut den vatten,olivolja,honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken täckt med en bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills
de är ca 1 ½ cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i ca 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över
flingsalt och eventuellt annan smaksättning (se variationer).
8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Foccacia med körsbärstomater och basilika:
2 Bröd

1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
1 st ranka röda körsbärstomater på kvist
1 ask gula cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
Olivolja och flingsalt till plåten och ut bakningFoccacia med körsbärstomater och basilika: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Rosmarin Foccacia:
2 Bröd

1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
4 kvistar färsk rosmarin
Olivolja och flingsalt till plåten och ut bakningRosmarin Foccacia: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Oliv- och fänkålsfoccacia:
2 Bröd

1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
200 g svarta oliver
2 msk fänkålsfrönOliv- och fänkålsfoccacia: Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Rödlöksfoccacia:
2 Bröd

1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
3 st rödlökar
Olivolja och flingsalt till plåten och ut bakningRödlöksfoccacia: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Parmesanfocaccia:
2 bröd

1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
150 g färsk parmesanost
Olivolja och flingsalt till plåten och ut bakningParmesanfoccacia: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Riv parmesanosten grovt och strö över degen. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Så njut av nybakat bröd så hörs vi snart igen.

Inga kommentarer:

Skriv ut