söndag 14 februari 2021

Smördegsinbakad Räksoppa

Kom av mig lite i bloggandet här på kalasmums. Men är tanken att den ska börjas uppdateras igen nu. 


Alla ❤️ Dag idag. Så idag blev det kärleksmiddag med gubben på tu man hand. 


Så gjorde en smördegsinbakad räksoppa med räkskalen för att få fram en god buljong på lite mousserande vin, vatten, kryddor och räkskalen, sen vips så hade jag trollat fram en smarrig förrätt här till oss. 


Till varmrätt blir det heta och krydda köttfärspiroger.  Det receptet heter heta och krydda köttfärspiroger. 



Soppan:

2 chalottenlökar

2 l räkskal (rens)

200 g skalade räkor

2 tsk  tomatpuré

1/2 krm kajennpeppar

1 msk olivolja

2 lagerblad

3 dl mousserande rosévin 

5 dl vatten

2 msk koncentrerad hummerfond

400 g philadelphiaost 

5 dl grädde

1 Ask Kavli räkost

1/2-dl hackad dill

salt och peppar


Smördegtäcke:

Smördeg

Rostade sesamfrön

Torkad dill


Servering: 

Ljust bröd

Räkor

Dillkvist 


Så här gör du:

Skala räkorna.

Hacka chalottenlökar i små bitar. Fräs detta tillsammans med räkskalen, tomatpuré, lagerblad och kajennpeppar i oljan några minuter i en stor kastrull. Blanda i vin, hummerfond samt vatten och låt det koka i 10-15 min (inte längre då det kan bli en liten bitter smak av räkskalen)

Sila bort skal och grönsaker. Tillsätt grädden, Philadelphiaost, och räkost och låt småkoka i 5 minuter och smaka av med dill, salt och peppar.


Smördegstäcke:

Rosta sesamfröna lite snabbt i en torr stekpanna. Ska precis bara ta lite färg. Plocka bort från plattan. 

Häll soppan i portionsformar pensla kanterna med lite ägg. 

Lägg på en bit smördeg och pensla med ägg och strö över sesamfrön och torkad dill. 

Vipps dags att gratinera den i ugnen på 175 g så smördegstäcket får färg och blir klart. 


Servera med 1 dillkvist, räkor och ljust gott bröd du gillar. 








Inga kommentarer:

Skriv ut