torsdag 26 februari 2015

Köttfärspaj med fänkålscrudite

Paj paj i all ära älskar paj för är en kanon rätt att frysa in och ta upp och ha som lunch. Bara tjoffsa in ugnen om man är trött och hängig eller bara lat och inte is stå vid spisen och laga mat.

Jag brukar ofta göra små pajer är perfekta för en person att varma i ugnen. Perfekt lunchlåda för min älskling också. Så gör ett gäng små pajer och frys in till behövande i din familj.

Detta vart ett recept från tidningen femina nr. 2, 2015.


4 personer, 1 stor eller några små pajer ;-)

Ingredienser:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl, 180 g
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
400 g nötfärs
rapsolja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 dl rött vin
2 dl hela tomater
1 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 ägg
1 dl creme fraiche
ca 10 svarta oliver
1 kula mozzarella
salt och peppar

Crudite:
1 liten fänkål
2 msk olivolja
½ tsk salt

Gör så här:
Hacka smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, går utmärkt i matberedare. Kavla ut degen till en ca 4 mm tunn platta och klä en smord pajform ca 23 cmdiametern, med degen. Låt vila i frysen i minst 15 minuter.

Fräs färsen i olja i en stekpanna och mosa den smulig med en gaffel. Tillsätt hackad lök, vitlök och morot skuren i små tärningar. Häll på vin, buljong, tomater, chilisås och oregano. Låt småputtra till nästan all vätska kokat in. Låt svalna. Blanda sedan ner ägg och creme fraiche.
Ta formen ur frysen, ställ direkt i 225 grader varm ugn och förgrädda i ca 5 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Fördela färsen i i det gräddade pajskalet. tryck ner oliver och rör försiktigt ner riven mozzarella i pajen. Grädda 1 175 grader i ca 35 minuter.

skiva fänkålen supertunt med en mandolin eller vas kniv. Lägg den i en bunke tillsammans med olivoljaoch lite salt. Blanda väl några gånger under tiden pajen står i ugnen.
Servera med cruditen. Smaklig spis!


Inga kommentarer:

Skriv ut