fredag 23 januari 2015

Lasagne med rödvin

Mustig lasange med rödvin. Blir godare ju längre du låter den stå på plattan och puttra. Vi hade den på 1 timma och 45 minuter så det blev mycket smak så ju längre desto bättre. Så se till att tiden räcker till i köket och att du inte måste iväg någonstans. 

Ingredienser
12 st lasagneplattor, färska eller torkade

KÖTTFÄRSSÅS:
800 g köttfärs
3 st Chorizokorv
2 röda paprikor
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyfta
1 msk oxfond (flytande)
2 tsk sambal oleak 
3-4 msk  tomatpuré 
3 dl rödvin
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
3-4 skivade tomater
25 g smör
2 msk olivolja
Grädde

BÉCHAMELSÅS:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk muskotnöt, mald
250 g mozzarella, skuren i små bitar
4 dl parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken och vitlöken. Tärna paprikan. Fräs lök och paprika i smör i en gryta. Lägg i köttfärsen och bryn den några minuter.
Tillsätt rödvin, tomatpuré, oregano, timjan, sambal oeleak, chorizokorv, peppar och oxfond. Låt såsen koka ca 1 timma.

Ostsåsen: Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min.Rör ner osten och smaksätt med salt och muskotnöt.

Smöra en ugnssäker form. Börja med ett lager ostsås sen lasagneplattor sist men inte minst köttfärssås gör om proceduren igen och igen tills du fyllt formen. Avsluta med sås. Strö över parmesanost och mozzarella. Lägg på tomatskivorna. Häll på lite grädde precis innan den åker in i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.



Inga kommentarer:

Skriv ut