tisdag 28 januari 2014

Cheeseburgare

Har fått lite pippi på hamburgare nu början på nya året så idag har jag gjort cheeseburgare via alla konstens regler ;-)
Blev enormt smarrig hamburgare må jag lova alla hamburgar tokar där ute. SMASK SMASK :-)

Du behöver:
600–700 g köttfärs, gärna på högrev
20 % fetthalt smör eller olja till stekning
salt, peppar
real BBQ-sås
4 skivor hamburgerost

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
ketchup
karamelliserad lök
tomatskivor
sallatsblad

Gör så här:
Dela färsen i fyra delar och forma dem till biffar. Stek biffarna i smör eller grilla dem 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla burgarna med BBQ-såsen och lägg på osten när de är nästan klara. Låt vila 1–2 minuter. Dela och grilla eller rosta bröden under tiden. Lägg biffarna mellan bröden med ketchup, karamelliserad lök, tomatskivor och sallatsblad. Servera med tillbehöe och ketchup. 4 hamburgare.


BBQ-sås:
Du behöver:
1 gul lök
3 msk majsolja
3 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 dl chilisås
3 msk vit balsamvinäger
1 dl muscovadosocker
2 msk worcestershiresås
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
2 rutor mörk choklad, 70%

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan utan att den tar färg, ca 3 minu ter. Blanda i tomatpurén och fräs ca 1 minut. Blanda i vattnet och sjud ca  1 minut. Blanda i chilisås, vinäger, socker, worcestershiresås, paprika och chipotlec hili. Koka upp under omrörning. Lägg i chokladen och låt den smälta i såsen. Ca 5 dl.



Hamburgerbröd:
Du behöver:
1/4 pkt jäst
ca 12,5 g 3 dl ljummet vatten, 37°
2 msk socker
1/2 msk salt
3 msk mjölk
6 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 msk bakpulver
1 ägg
sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i vatten, socker, salt och mjölkpulver. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten ca 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter under tiden smeten jäser klart. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrön. Låt jäsa utan bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bak duk. 6–8 bröd. 


Ketchup:
Till ca 3 dl: 
5 mogna röda tomater 
1 liten gul lök 
2 vitlöksklyftor 
½ dl vitvinsvinäger 
½ dl tomatpure 
½ dl farinsocker 
1 msk worcestersås 
1 tsk salt 
1 krm nymald svartpeppar 

Gör så här: 
1. Skålla och skala tomaterna. 
Skär dem i bitar. Skala och finhacka löken,vitlök. Lägg tomater, lök, vitlök, vinäger, worcestersås, tomatpure, socker,salt och peppar i en kastrull. 
2. Koka upp och låt alltsammans sjuda ca 20 min. Mixa ketchupen slät i en matberedare eller mixerstav. 
3. Låt ketchupen kallna och förvara den i kylskåp så häller den i flera veckor. 

Karamelliserad lök:
Du behöver:
2 stora rödlökar
2 msk smör
2 msk socker 

Gör så här:
Skala och skär löken i 1–1,5 cm tjocka ringar. Låt smöret smälta i en liten stekpanna. Fräs lökskivorna i smöret, på ej för stark värme, utan att de tar färg, ca 2 minuter på varje sida. Strö på sockret och fräs ytterligare ca 3 minuter, tills sockret smält och lökringarna är genomskinliga. 4 portioner.



Inga kommentarer:

Skriv ut