lördag 2 februari 2013

Souvlaki på fläskfilé med stompad potatis och tzatziki

Idag blir det en Grekisk huvudrätt en rätt som jag alltid beställer in när jag besöker Grekiska restauranger som är en av mina favoriter. Souvlaki gör mig knäsvag älskar kombinationen med underbart marinerat kött, potatis och denna underbar yougurtsås som är så syrlig och god med en liten tach av vitlök. Så det är vad vi har njutit av idag denna lördagskväll.



Antal portioner: 4

Färdigt på: 1h 10 min

Ingredienser:
600 g fläskfilé

Marinad
1 st citron (saften)
0.5 dl olivolja
0.5 st kruka salvia
0.5 st kruka rosmarin
2 st pressade vitlöksklyftor
Skivad citron
lagerblad

Stompad potatis med ost och honung
1 kg mjölig potatis
1 msk paprikapulver
0.5 msk spiskummin
0.5 msk timjan
0.5 msk rosmarin
0.5 msk persilja
1 krm salt
1 krm peppar
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
Strö över lite cheddarost

Tsatsiki
1 st riven gurka
2 tsk salt på gurkan
0.5 krm salt till blandning
4 st  pepparkorn av varje sort mortla dom i mortel (rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar)
1 tsk dill
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
300 g grekisk yoghurt
2 st pressade vitlöksklyftor

Gör så här:
1. Skiva fläskfilén, ca 2 cm tjocka skivor.
2. Blanda ingredienserna till marinaden, lägg i fläskfilén och låt stå minst en timme.
3. Stek köttet (1½ cm tjocka) i grillpanna i ca 5 minuter på varje sida.
4. Placera dessa därefter köttet som ett torn på tallriken och stick en trästicka rakt igenom. Toppa med ett färskt lagerblad och en citronskiva.

5. Stompad potatis med ost och honung
Mosa kokt potatis i stora bitar i fyra smorda ugnsfasta formar.
6. Strö över kryddorna, ringla över honung och olivolja.
7. Avsluta med att strö osten över. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter på 200 grader.

8. Tsatsiki
Riv en hel gurka och lägg i en sil, salta och låt vattna ur.
9. Blanda gurka och grekisk yoghurt med övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.
10. Ställ in i kylskåpet fram till servering.

Bon appétit

Inga kommentarer:

Skriv ut