måndag 21 maj 2012

Kesoflätor

Här kommer ett jättegott och lättbakat bröd till vårens alla sallader, picknickar ute i det fria. Eftersom du gör dom som flätor blir dom extra fina och passar till studentfesten eller varför inte bara en riktigt mysfrukost ute på balkongen/altanen en varm vår dag som denna. I degen finns keso som gör den saftig och god. Garneringen kan varieras i det oändliga. Här på bilden så är det bland annat både blåa vallmofrön och sesamfrön. Ta det du har hemma eller gillar bäst det blir alltid godast så.

Till två stycken flätor behöver du:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
250 g keso
tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling + valfria frön till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en skål och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt keso, salt, honung och olja och arbeta in vetemjölet tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt i 45 till 1 timme, det ska bli dubbel storlek.
Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Dela varje bit i ytterligare 3 delar och rulla dem i längder. Fläta ihop till en fläta och lägg den på en plåt, klädd i bakplåtspapper. Gör likadant med den andra biten. Låt det jäsa ytterligare i 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget. Pensla brödet med ägget och strö på med valfria frön efter tycke och smak. Grädda i 225 grader i cirka 20-25 minuter beroende på ugn.
Låt brödet svalna lite innan du skär upp det i skivor och njuter!

Inga kommentarer:

Skriv ut