måndag 23 april 2012

Saltimbocca på fläskfile

Helgen har bjudit på mycket god mat och dryck. Jag har i helgen gjort rätter med fläskfile som verkligen gick hem här. Har inte gjort så många rätter innan med fläskfile. Men nu så ska det bli mera för gud vad gott och saftigt kött det är.

Enligt orginalreceptet ska det vara kalv i en saltimbocca men här har jag gjort den på fläskfile istället och det gick det med ;-) Mums blev mycket gott må ni tro.


4 personer
Tid ca 20 min

Ingredienser:
700 g fläskfile
70 g luftorkad skinka, tex parmaskinka
½ kruka salvia
Flingsalt och svrtpeppar
2 dl vitt vin

Tillbehör:
Bandpasta, tex tagliatelle eller fettuccine
Cocktailtomater som du grillar till i ugnen
Parmesanost, grovriven

Gör så här:
1. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor.
Banka ut dem lätt mellan smörpapper eller plasfolie.
2. Dela skinkskivorna och fördela dem över köttet. Lägg ett par salviablad på varje och vik ihop. Fäst med en tandpetare. Bryn köttet på båda sidor i en stor panna. Salta och peppra rejält. Häll i vinet och låt det *bräsera 3-4 minuter.
3. Servera med pasta, ungnsgrillade tomater och parmesan.

Info kommer från wikipedia:
Bräsera (av franskans "braiser") innebär att man steker/kokar råvaran med lite vätska, t.ex. vin eller olja, under lock. Detta gör att vätskan stannar kvar i kärlet och att smakerna koncentreras i den lilla mängden vätska som finns. Detta är alltså en kombinationsmetod av torr och fuktig hetta. Kött bräserar man också för att det ska bli mörare eftersom bindväv—speciellt kollagen—bryts ner effektivt.


Inga kommentarer:

Skriv ut