tisdag 3 januari 2012

Leif Mannerströms räksoppa

Jag och min man åt en fyra rättersmiddag på nyårs afton som bla bestod av räksoppa som vi tyckte var väldigt god och smakrik. Gjorde soppa på räkskalen, rekommenderas.

Antal portioner: 4
600 g färska räkor
2 msk olivolja
1 st finhackad gul lök
1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (av tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev lite cognac
Salt och nymalen peppar efter smak

1 knippe dill, finskuren, till garnering
Gör så här:
1. Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
2. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
3. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
4. Fräs ytterligare ett par minuter.
5. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
6. Sila.
7. Häll tillbaka buljongen i en kastrull.
8. Häll i grädde och koka ca 10 min.
9. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.

Inga kommentarer:

Skriv ut