torsdag 1 september 2011

Husmorstips

- Mormor och farmor sitter inne på många smarta tips om hur man sköter hushållet där hemma. Det finns vissa tips som man aldrig skulle ha listat ut själv om jag ska vara ärlig…

Jag hittade dessa husmorstipsen hos Leila. Kan va bra att ha när man behöver liet extra hjälp eller hur?
--------------------------------------------------------------------------------

Gör ditt eget vaniljsocker…
Många av mina recept innehåller färska vaniljstänger. Släng inte de använda urskrapade vaniljstängerna utan torka dem och mixa sedan med strösocker i en hushållsmixer så får du ditt eget hemgjorda vaniljsocker. Vaniljsockret kan sedan användas i desserter, på frukostfilen och i bakverk såklart!

--------------------------------------------------------------------------------
Överblivet vin eller skumpa?
Om det mot förmodan skulle bli vinslattar över... frys ner vinet till iskuber och plocka fram när det är dags att göra gryta och sås. Då slipper man öppna en ny flaska och är dessutom väldigt hushållsekonomisk…

--------------------------------------------------------------------------------
Rädda dillen...
Sloknar dillen? Ställ den inlindad i smörpapper i varmt vatten i kylen så piggnar den till igen. Dill ska förvaras i kyl annars vissnar den alltför lätt.

--------------------------------------------------------------------------------
Skydda dig mot bakterier i skärbrädan!
Diska skärbrädan och strö rikligt med vanligt hushållssalt och gnugga in saltet ordentligt. Låt stå ett par minuter och skölj sedan av. Enkelt men effektivt.

--------------------------------------------------------------------------------
Stenhård avokado?
Om du har bråttom att få avokadon mjuk kan du lägga den bredvid ett gäng äpplen eller lök. Äpplena avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Avokado ska för övrigt inte ligga i kyl då blir den missfärgad, likaså tomater som hellre ska ligga framme på köksbänken.

--------------------------------------------------------------------------------
Konsten att koka det perfekta ägget
Jag tycker att det perfekta ägget ska kokas i exakt 8 minuter. Lägg ner det i riktigt kokande vatten och ställ klockan. Ägget får en lagom krämig gula som passar perfekt i sallader och på frukostmackan.

--------------------------------------------------------------------------------
Rena koppar i ett nafs!
Har du köpt en kaffeservis på auktion eller har dina gamla kaffekoppar blivit missfärgade? För skinande rena koppar, blanda salt med lite vatten och gnugga bort missfärgningen på kopparnas insida så blir som nya…

--------------------------------------------------------------------------------
Dela äggen...
Om du ska dela ägg till bakningen kan det vara bra att veta att det är enklare om äggen är kalla. Om de är rumstemperade spricker nämligen gulan alltför lätt. Överbliven äggvita ska man aldrig spola ut i slasken. Då blir det stopp när man spolar hett vatten ifrån kranen, äggvitan koagulerar då. Häll ut överblivet vita i toaletten istället.

--------------------------------------------------------------------------------
Krypfria blommor
Stick ner några vitlöksklyftor i blomjorden så håller sig flugorna och krypen borta.

--------------------------------------------------------------------------------
Något för nötallergiker?
Är du eller dina gäster nötallergiker? Solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön kan ersätta nötter av olika slag i matlagning och bakning. När jag har dem på mina sallader rostar jag dem först med flingsalt i en torr kastrull. Då blir smaken som bäst. Vallmofrön och kokosflingor kan ersätta nötter vid garnering av bakverk.

--------------------------------------------------------------------------------
Smyg som katten
Knarrande trägolv kan vara lite irriterande. Pudra lite talk i golvspringorna eller droppa lite paraffin där det knarrar som värst så kan du tassa tyst som katten om natten.

--------------------------------------------------------------------------------
Levande ljus
Ett superenkelt tips för att få ljusen att brinna långsammare och jämnare är att lägga dem i frysen ett par timmar innan de ska användas.

--------------------------------------------------------------------------------
Home spa med avokado
Släng inte avokadoskalen när du gröpt ur dem! Kör ditt eget spa hemma, ta tillvara på det gröna som finns kvar och smörj händerna så får du naturens bästa handkräm. Avokado ska tydligen även vara en grym ansiktsmask. Glöm inte gurkan på ögonen.

--------------------------------------------------------------------------------
För mycket salt i såsen?
Om olyckan är framme och såsen blivit alltför salt kan man ta till ett gammalt kockknep. Prova att koka med 1–2 skalade potatisar, den suger nämligen upp det överflödiga saltet. När sältan är lagom plockar man ur potatisen.

--------------------------------------------------------------------------------
Snabba isbitar
Använd kokt vatten så går det snabbare.

--------------------------------------------------------------------------------
Kokar mjölken fast i kastrullen?
Skölj av kastrullen med kallt vatten precis innan du kokar mjölken.

--------------------------------------------------------------------------------
Salta kläder...
Min sambo tvättade lakan och ett par byxor... här om dagen och lyckades få de vita lakana solkiga, kul... Som tur är vet han hur man får lakana vita igen.

Gör så här.

Lägg dina vita kläder i ljummet till varmt vatten i en balja med vanligt salt över natten. Kör sedan i tvätten som vanligt och resultatet blir extra vitt och lakana blev faktiskt vitare än innan.

--------------------------------------------------------------------------------
Hållbara rosor
Ett bra tips för dig som vill bevara rosorna fina så långt som möjligt. Enklaste sättet är att ställa dem så svalt som möjligt varje natt. Det som verkligen förlänger hållbarheten på rosor är att lägga dem i kallt vatten i badkaret över natten, försök att tynga ner stjälkarna med en liten tyngd så att vattnet täcker hela växten.

--------------------------------------------------------------------------------
Godare kaffe med ättika i bryggaren...
Häll i 1 dl ättika och 6 dl vatten, sätt på och låt en del rinna igenom. Stäng sedan av bryggaren i 10 minuter, så att medlet får verka. Brygg färdigt och häll ut det bruna vattnet. Kör igenom bryggaren 4 gånger med enbart vatten sen är bryggaren ren och kalkfri.

--------------------------------------------------------------------------------
Varmluftsugn eller vanlig ugn?
En varmluftsugn sprider värmen jämt i ugnen, vilket är idealiskt när man bakar. I vanlig ugn får man antingen ha samma temperatur och grädda lite längre eller höja temperaturen med cirka 25 grader för att få samma resultat som med varmluft. E varmluftsugn är nämligen betydligt mer effektiv eftrsom luften sprutar runt i ugnen

--------------------------------------------------------------------------------
Pressade vitlökstips.
När man pressar vitlök brukar det vara svårt att rengöra pressen. Prova pressa vitlöken med skalet nästa gång så får du lättare bort vitlöken ur pressen. Vitlökdoft har en förmåga att sätta sig i händerna när man lagar mat. Prova att gnugga händerna mot rostfritt stål, exempelvis diskhon, så ska du se att lukten försvinner lite lättare.

--------------------------------------------------------------------------------
Krispigare sallad
Behöver salladen piggas upp? Dessa sköna blad vissnar alltför lätt. Det råder man enkelt bot på genom att lägga salladen i en skål med isvatten en liten stund före servering så får den nytt liv och blir krispig. Glöm inte att den måste torkas också så att det inte blir en massa vatten i salladskålen. Då är den bästa investeringen en salladsslunga. Snustorrt i ett nafs!

--------------------------------------------------------------------------------
Vem vill lukta fisk?
Bli av med fisk- och löklukt på händerna efter matlagningen genom att gnida händerna med salt och citron. Skölj sedan rent under ljummet vatten. Upprepa. Se dock till att inte ha några småsår på händerna, det gör ont!

--------------------------------------------------------------------------------
Snitta bröd!
Har du ingen vass kniv hemma och ska snitta bröd? Använd ett vasst rakblad och var riktigt snabb på handen. Det är så proffsen snittar sina bröd. Oftast håller man rakbladet i 45 graders vinkel för att få snyggast resultat. Coolt är att snitta in sina initialer eller kanske första bokstaven i förnamnet.

--------------------------------------------------------------------------------
Riktigt snygga tomater...
Skär tomater tvärs över magen och inte genom bladfästet så får du ett vackrare snitt och det ser ut som ett proffs som skurit tomaten. Har du slarvat med att vässa knivarna på sistone så brukar det vara lättare att skära tomater med en sågtandad kniv.

--------------------------------------------------------------------------------
Snabbvispad grädde…
När man ska vispa en större mängd grädde kan man börja med att vispa hälften och sedan under vispning hälla i resterande grädde i en tunn stråle. På det sättet går vispningen lite snabbare!

--------------------------------------------------------------------------------
Rent badkar
Tvätta badkaret med en citronhalva doppad i salt eller varm ättika. Är badkaret fullt med gula fläckar kan man prova grön såpa som tar hand om dem, låt såpan verka i några timmar och skölj sedan med vatten.

--------------------------------------------------------------------------------
Bananflugor
Bli av med irriterande banflugor genom att plocka undan övermogen frukt. Blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger samt ett par droppar diskmedel i ett glas på diskbänken. Blandningen drar till sig flugorna inom några dagar.

--------------------------------------------------------------------------------
Tillförlitlig fönsterputs
Att putsa fönster med tidningspapper är en gammal pålitlig metod. Spreja glaset med vanlig fönsterputs, knöla ihop och torka tills allt är torrt. Fönstret blir spegelblankt!

--------------------------------------------------------------------------------
Blänkande silver utan puts…
Ta en aluminiumkastrull eller lägg aluminiumfolie i en skål, häll i 2-3 deciliter grovsalt och kokande vatten. Lägg i silvret och låt det ligga i cirka 20 minuter. Skölj i kallt vatten och torka. Aluminiumet skapar tillsammans med saltet en kemisk reaktion och besticken blir rena och blanka utan gifter eller gnuggande.

--------------------------------------------------------------------------------
Bli av med rostfläckar
Rostfläckar på metall? Gnid med en lökhalva och – simsalabim! – och den elaka rosten försvinner.

--------------------------------------------------------------------------------
Pimpa kakelugnen…
Ofta så har kittet mellan plattorna på den gamla kakelugnen lossnat. Gör så här: Köp kritpulver i färgaffären. Blanda det enligt anvisning med vatten men byt ut cirka 5 % av vattnet mot minimjölk. Kritan ska ha en spackelkonsistens. Smeta in kritan mellan skarvarna och låt torka en stund. Torka sedan av med en fuktig disktrasa och kakelugnen blir som ny.

--------------------------------------------------------------------------------
Stryk bort stearinfläckar!
Lägg hushållspapper eller ett melittafilter på stearinfläcken. Stryk med strykjärn över pappret. Stearinet smälter då in i pappret i stället för i tyget. Fortsätt tills hela fläcken är borta.

--------------------------------------------------------------------------------
Groddfri potatis
Lägg några äpplen bland potatisarna så växer inga groddar på dem. Bra såtillvida de inte ska stoppas ner i jorden…

--------------------------------------------------------------------------------
Snyggt diskmedel…
Slipp de trista diskmedelsflaskorna i plast på diskbänken! Återanvänd i stället snygga franska tvålflaskor i glas som diskmedelsförvaring.

--------------------------------------------------------------------------------
Diska pannan på rätt sätt
Gjutjärn ska aldrig diskas med diskmedel, bränn ur pannan med salt istället. Saltet drar ut fett, smuts och avlagringar. Gör så här: häll salt så det täcker botten, värm pannan i cirka 10 minuter på spisen. Häll ur saltet och diska ur pannan med vatten.

--------------------------------------------------------------------------------
Stå stadigt…
Lägg en fuktig disktrasa under bunken så står den stadigt när du vispar. Väldigt praktiskt när man gör sin egen majonnäs och behöver båda händerna. Tricket med disktrasan funkar även under skärbrädan. Bra att ta till när man hackar och skivar så att inte brädan åker omkring…

--------------------------------------------------------------------------------
Grönt är skönt!
Att pressa citron över avokado är ett gammalt husknep för att förhindra den från att bli brun. Men ännu bättre är att lämna kvar avokadokärnan i guacemole eller i den halva du inte använder (tills det är dags för servering alltså). Då förblir din avokado grön!

--------------------------------------------------------------------------------
Blommig mat!
Det finns massor av blommor man kan äta och använda till garnering av mat eller bakverk. Prästkragar, ringblommor, syrén, tusensköna, klöver, maskros, gurkört, pelargon, malva, stockros, viol, pensé och daglilja. Även kryddblommor kan användas; mejram, koriander, timjan och rosmarin. Glöm inte skölja dem och självklart ska de vara obesprutade.

--------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skriv ut