söndag 7 juli 2013

Tunnbrödsrulle med grillad kyckling

Idag till lunch har det blivit en tunnbrödrulle med currymajonnäs med banan och grillad kyckling. Snabbgjort och enkel att smälla ihop nu i semestertider perfekt också att stoppa i picknickkorgen. 
Jag har använt mig av ett tunnbröd från Irak men hittar du inte detta går det lika bra med vanliga tunnbröd.



1 rulle
Ingredienser:
Tunnbröd (jag hittade ett tunnbröd från Irak som heter tannour på hemköp som jag använde). 
1 grillad kyckling eller skivad grillad kyckling från happy chef som finns i frysdisken jag hittade påsen på hemköp.
½ skivad rödlök
½ banan

Gör så här:
Börja med att göra currymajonnäsen, skiva rödlök och banan. 
Bre på majonnäsen på tunnbrödet lägg på kyckling, rödlök och banan.
Servera!

Currymajonnäs med banan:
2 dl majonnäs
1 1/2 msk curry
1/2 tsk cayennpeppar
1 mosad banan
Salt
Peppar


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ kallt fram till användning.



lördag 6 juli 2013

Varma mackor

Varma mackor på två olika sätt! 

På båda mackorna har jag någon av fyllningarna toppat med röktskinka, soltorkade tomater i strimlor, skivad rödlök och ostskivor och gräddat i ugnen på 200 grader i ca 5-10 tills osten har smällt.


Fyllning 1:
1 st gul lök, finhackad 
1 st vitlöksklyfta, finhackad 
3 msk olivolja 
2 msk tomatpuré 
½  burk krossade tomater 

1- 1 ½ dl chiisås
1 msk flytande honung 

2 msk Oregano
Salt och svartpeppar 

Fyllning 2:
2 dl crème fraîche 
200 g Philadelphiaost
2 msk balsamvinäger
2 msk torkad basilika

2 msk torkad  timjan 
2 msk torkad oregano
2 msk olivolja
1 tsk honung

Salt och svartpeppar 


Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke till fyllningen du väljer.

fredag 5 juli 2013

Kaffe frapino med chokladsås & banan

Är så kvavt ute att man är alldeles blött när man kommer in. Kände för en frapino idag när jag kom hem brukar köpa den sommartid på expressohouse men tänkte kan väl inte vara så svårt att göra själv så jag började titta i kylskåpet och skåpen vad jag kunde använda och detta blev det till denna frapino. Har några andra idéer också som kommer att dyka upp här på bloggen i sommar.





1 glas
Ingredienser:
1 st dubbel espresso
1,5 st mjölk, kall, 3%
1 dl isbitar
1 tsk socker

1/2 st Mosad banan, se till att den blir ordentligt mosad annars fastnar den i sugröret.
choklad sås så mycket man känner för

Gör så här:
Först  häller chokladsås i botten sen runt i glaset.
Kör allting i mixer tills isbitarna krossats något. De ska fortfarande vara urskiljbara. Häll upp i ett högt glas och servera med lång sked och sugrör. Garnera med lite chokladsås över smaka av nu dags att njuta av din fapino .

Currymajonnäs med banan:

Majonnäs i lite ny och annorlunda tappning då jag har haft i både curry och banan, är två ingredienser som passar som handen i handsken tillsammans. Mycket god jag har haft den till BLT-Mackor men ska testa att använda den till pasta, kyckling, och som dipp då jag tror den kan passa även bra till detta. 



Ingredienser: 
2 dl majonnäs
1 1/2 msk curry
1/2 tsk cayennpeppar
1 mosad banan
Salt
Peppar


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ kallt fram till användning.

torsdag 4 juli 2013

Pastasallad med kryddig korv

En härligt kryddstark pastasallad . Perfekt som buffésallad eller tillsammans med grönsaker och bröd till en enkel middag. 

Min man och jag går nu på semester på fredag och denna veckan har min man haft med sig mat låda några dagar så har nu gjort pastasallad till honom med lite delikatesser som han gillar. Jag är inget stort fan av varken oliver eller champinjoner men min man gillar det så gjorde en sallad med dessa ingredienser och några till ;-)





Receptet är för 2 personer.

Ingredienser: 
Pasta för 2 personer
3 st eller 1 påse små cocktailkorvar, kryddstark korv, gärna chorizo
150 g färska champinjoner
225 g gröna oliver med ost 
1 klyfta vitlök
10 cocktailtomater, halverade
100 g soltorkade tomater
2 dl västerbottensost
salt
svartpeppar
färsk basilika

Krämig dressing:
2 dl crème fraîche 
200 g Philadelphiaost

3 msk chilisås
2 msk balsamvinäger
2 msk torkad 
basilika
2 msk torkad timjan 
2 msk torkad oregano
1 vitlöksklyfa
2 msk olivolja
1 tsk honung

Salt och svartpeppar 

Gör så här:
Koka pastan i riktigt med saltat vatten. Avbryt medan pastan ännu har tuggmotstånd kvar och spola den i kallt vatten. Låt rinna av väl.


Gör dressingen:
Bara blanda ihop allt i bunke och ställ kallt.

Skär korven i tunna skivor och stek den en kort stund i het stekpanna så den får lite färg.

Skölj och skär svampen i fjärdedelar. Stek tills den får lite färg, lyft sedan ur pannan.

Blanda 3 st eller 1 påse små cocktailkorvar, kryddstark korv, gärna chorizo, färska champinjoner. gröna oliver, cocktailtomater, soltorkade tomater, västerbottensost och smaka av med salt och svartpeppar blanda med pastan. Blanda sen i dressingen och blanda runt ordentligt.

Dekorera med basilikakvistar och servera.

Blt-macka med currymajonnäs och banan

Igår fick det bli en BLT macka i en liten annorlunda tappning då jag gjorde en currymajonnäs med banan som inte gick av för hackor alltså var mycket god. Min mans reaktion var WOW bästa mackan jag ätit på mycket länge. Måste vi göra om snart ;-)



Ingredienser:
12 skivor franskbröd, tjocka

2 dl majonnäs
1/2 rödlök, finhackad
1 paket skivor bacon
2 st tomater, skivade
ev: salt och peppar


Gör så här:
1. Först gör du currymajonnäsen med banan.
2. Knaperstek bacon låt rinna av på hushållspapper.
3. Skiva tomater och rödlök.
4. Rosta bröden i brödrosten.
5. Skär bröden i trekanter, bre på currymajonnäsen på brödskivorna och lägg på 2-3 baconskivor, (varma) tomat och rödlök på brödskivorna och lägg sedan ihop dem på varandra till 4 st smörgåsarna och ta de sista brödskivorna som lock. 

Currymajonnäs med banan:
2 dl majonnäs
1 1/2 msk curry
1/2 tsk cayennpeppar
1 mosad banan
Salt
Peppar


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ kallt fram till användning.

onsdag 3 juli 2013

Sparris med citonsmör

Enkel snabblagad förrätt. Bara regnar ute men inne är varmt och gott så piffade till lunchen lite igår och gjorde en förrätt i all hast. 

Ingredienser
400 g färsk grön sparris
50 g Smör
rivet skal av 12 st citroner
      2 dl västerbottensost riven

Gör så här:
Blanda smör, citronskal och ost ställ kallt till servering.
Skär av den nedersta träiga delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2 – 3 min. Ta upp och låt rinna av. Lägg sparrisen på ett fat. Spritsa smöret på sparrisen och servera.

tisdag 2 juli 2013

Chilicheese sopp med smördegslock

Underbara chilicheese favoriten i en ny tappning gjordes här i lördags till förrätt. Blev en fullpoängare som både jag och min man kom fram till så det så. Så älskar ni chilicheese lika mycket so jag kan jag rekommendera denna super duper goda ostsoppa.




5-6 portioner

Ingredienser:
4 dl cheddar
200 g philadelphiaost
5 dl grädde 
1 msk kalvfond
1 tsk liqued smoke
6-10 finhackad, grön, inlagd jalapeno, ( beroende på hur starka du vill ha dom)
1 paket tärnad bacon (ska läggas i botten av portionsformarna)

Pensling:
1 ägg

1. Smält Philadelphiaosten i en kastrull. Tillsätt osten och låt den smälta ner. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda 5 minuter. 
2. Lägg bacon i botten av portionsformarna. Fördela soppan i formarna, men spara 1 cm upp till kanten. 
3. Kavla ut smördegen så den täcker formen du använder. Pensla ena sidan av smördegen med det uppvispade ägget. Lägg smördegen med den penslade sidan ner som ett lock på varje form. Tryck ner kanterna runt om, var noga med att det blir tätt. Pensla ovansidan med resten av ägget. Förvara formarna i kylskåp till det är dags att äta dom.

Hit kan förberedas dagen före.
4. Sätt ugnen på 200°. Grädda formarna i mitten av ugnen tills smördegen rest sig och fått fin färg, ca 10-15 minuter då är även soppan varm. 

Ställ fram på buffén eller servera som en liten förrätt. Håller sig varma en bra stund.

måndag 1 juli 2013

Cheddar cheese sås med ostbågar

En krämig cheddarostsås sitter aldrig fel enligt mig ;-). Till hamburgare och pommes, tacos. chips  eller varför inte skurna grönsaker i stavar att doppa i. Här är basen en redning. OBS: Viktigt att tänka på är att såsen tjocknar något när den svalnar, så man inte gör den för tjock när den är varm.


3 dl standard mjölk
1 dl vitt vin
2 st stora eller 3 små finhackade schalottenlök
1 lagerblad
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl riven cheddarost
1/2-1  tsk Cayennepeppar
salt och svartpeppar
5 dl krossade ostbågar

Värm mjölken i en kastrull, så den nästan börjar koka.
Lägg i lagerbladet och hackad lök i mjölken.
Smält smöret i en annan kastrull och vispa ut mjölet i smöret.
Tillsätt lite av mjölken i omgångar och vispa hela tiden.
Tillsätt vinet.
Låt såsen sjuda på svag värme tills den tjocknar och ca 15 minuter Vispa hela tiden!
När såsen är tjock men ändå rinnande tillsätter du osten och ostbågarna lite i taget så osten hinner smälta ner ordentligt.
Vispa tills osten och ostbågarna har smält helt.
Smaksätt med Cayennepeppar.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Såsen tjocknar något när den svalnar.

Fattiga riddare

Gott gott en söndagsförmiddag efter en smarrig brunch. 
Antal portioner: 4



Ingredienser:
4 skivor toastbröd 
2 st ägg 
1.5 dl mjöl 
1.5 dl grädde
socker 
kanel 
smör 

Servering:
vispad grädde
färska bär

Gör så här:
1. Rör ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
2. Tillsätt grädden lite i taget och vispa smeten helt slät.
3. Doppa bröden i smeten ganska länge så de suger upp den ordentligt.
4. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna i smöret.
5. Strö över socker och kanel och servera.

Skriv ut