måndag 24 september 2012

Räkostfyllda korvbröd


En liten märklig rätt men var väldig god och snabbgjord. Var bara tvungen att testa denna galna rätt. Hittade den hos matplatsen.

2 st2 korvbröd
räkost
4-6 baconskivor


Gör så här:
Tryck ut räkost i brödet och linda 2-3 baconskivor runt. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Servera med en god sallad.






söndag 23 september 2012

Jansson Frestelse Dagen den 28 September

Visste ni att på fredag är det Jansson frestelse dagen nämligen den 28 september. Det finns dagar för precis allt nu för tiden haha. Ska man äta Jansson på fredag då kanske? Tja här väntas det nog till jul med det tycker inte det hör till att äta det ännu. Här hemma äter vi Janssons frestelse 2 dagar nämligen lillejul som är (dagen förre doppare dagen) Sen givetvis på julafton sen låter vi bli för sen är vi trötta på denna rätt. Brukar göra en stor Janssons med ansjovis i till alla utom till mig som får en med lax då jag inte gillar anjovis bläää. Men lax Jansson är smaskigt ;-)

Ingredenser:
8 personer

2 kg potatis
2 st purjolökar
400 g gravad lax
15 g Svenskt Smör från Arla
1 tsk salt
4 msk hackad dill
2 msk ströbröd
5 dl Arla Köket vispgrädde
Gör så här:Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatisen. Strimla purjolöken. Grovhacka laxen. Fräs purjolöken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda potatis, purjolök, lax, salt och dill i en smord, stor ugnssäker form eller i två mindre. Häll på grädden och strö över ströbröd. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kallna.
Tips: Variera med rökt lax, rivet citronskal och persilja.

Jag brukar använda märket Abba i min jansson med ansjovis.

lördag 22 september 2012

Jazzig chili

Usch då ute bara regnar det och är sjukt kallt idag.  Så nu håller jag mig inomhus resten av kvällen och tar lite lördagsmys och sätter på TV:n  medans grytan putrrar på. Min man är och jobbar en liten sväng så jag förbereder kvällens mat som idag blir långkok har just nu en chiligryta på spisen som puttrar på för fullt. Var länge sedan jag gjorde långkok nu så idag kände jag det var dags igen så det blev en riktig smakrik chili gryta från senaste numret av buffe.
Då jag inte gillar fikon så jag plockade bort dom. Jag hade ingen guacamole heller pga av att jag inte tål advokado så det blev desto mer gräddfil istället.



Buffé nr 9 2012, sida 7

SVÅRIGHETSGRAD: Medel
TILLAGNINGSTID: Över 60 min
PORTIONER: 8

Laga gärna en dag innan den ska ätas!

Ingredienser:
2 kg högrev av nöt eller älg
3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
10 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
1 paket bacon (à 140 g)
3 msk tomatpuré
1 dl chilipulver
1 msk spiskummin
rapsolja
1 dl inlagda skivade jalapeño
1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
1/2 dl konc oxfond
1 l ljust öl (t ex lättöl)
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1/2 dl paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk malen koriander
salt

Till servering:
tunnbröd
matyoghurt eller gräddfil
riven lagrad ost (t ex västerbotten)
guacamole (se länk under punkt 5)

Gör så här:
1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar.
2. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.
3. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd
jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
5. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen.
Smaka av med salt. Servera med tillbehören inklusive Godaste guacamolen.

För alla
Gör glutenfri: välj öl fritt från gluten eller med låg glutenhalt. (Se t ex lista från SLV.) Servera med lämpliga
tillbehör.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Servera med lämpliga tillbehör.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Servera med lämpliga tillbehör.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Tips
Med tryckkokare minskas tillagningstiden. Chiligrytan blir klar på en halvtimme i stället för på tre timmar

Smaklig måltid!

torsdag 20 september 2012

Kolasnittar

Goda kakor som jag bara måste ha på fikabord till jul. Så i november drar jag igång och bakar en massa julkakor  bland annat dessa.



Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

onsdag 19 september 2012

Chokladbröd

Klassikern chokladbröd. Är ett måste på mitt fikabord på julafton.
Möra kakor med god chokladsmak. Alltid lika uppskattade.

70 st

Ingredienser:
250 g smör
3 dl florsocker
5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Pensling
1 st ägg

Garnering
1 dl pärlsocker

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175°. Blanda samman smör och florsocker. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda till en smidig deg. Dela degen i 6 bitar. Forma bitarna till rullar. Lägg rullarna på plåtar med bakplåtspapper. Platta till rullarna.
2. Pensla rullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
3. Grädda mitt i ugnen 15 min. Skär dem när de fortfarande är varma i ca 2 cm breda, lite sneda, bitar.

tisdag 18 september 2012

Ny Design!

Jag försöker få till en ny och snygg design här på min bak och mat blogg och nu är jag super nöjd. Vad tycks? 

lördag 1 september 2012

Rödvinssås



En god rödvinssås som lyfter vilken nötköttbit som helst. Detta är en bra hemvariant som kanske inte är så dum att göra och bjuda dina nära och kära på med en fin köttbit och lite klyftpotatis eller potatisgratäng. Denna har blivit väldigt populär här hos oss och bland våra bekanta som vi bjudit den på. Tänk på att den tar en stund att koka ner.


Ingredienser:
Rödvinssås
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör

Servera till
valfri köttbit och valfri potatis variant (Kör på det du tycker bäst om tex klyftpotatis, potatisgratäng, hasselbackspotatis eller varför inte gammal hederlig kokt potatis. Varianterna är många.)

Tillagning:

1. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Servera t ex grillad oxfilé till rödvinssåsen.

Skriv ut